Remeker Jersey Boerenkaas

Rechtstreeks geleverd van de boerderij van de familie Van de Voort

Al sinds mensenheugenis, vanaf ongeveer 1600, wordt de grond van de boerderij beheerd door familie Van de Voort. De grond ligt aan de eeuwenoude Postweg, precies waar deze weg de Lunterse beek kruist.

De Remeker kaas

Zij gebruiken alleen melk van onze de Jersey koeien om de Remeker te maken. Ze verwerken deze melk rauw. Tevens gebruiken zij weinig zout (keltisch zeezout).

Natuurkorstkazen

Voor de korstdekmiddel van deze kaas wordt eigen Ghee gebruikt. Deze vinding heeft Remeker de Ekoland Innovatieprijs opgeleverd.

  • De natuurkorstkaas, die ongeveer 3 maanden  is gerijpt  noemen we Remeker Pril. Deze kaas heeft verrassend veel smaak en struktuur.
  • De Remeker Ryp is onze best verkochte kaas. De invloed van de natuurlijke korst en flora van ons pakhuis doen hun werk. De Remeker Ryp laten we 8 tot 9 maanden rijpen om een volle smaak te bereiken.
  • Sinds kort is de Olde Remeker er ook  in natuurkorst. Door de lange rijping (16 maanden) in Ghee en de werking van het microklimaat in het pakhuis, heeft deze kaas een geheel eigen smaak gekregen. De kaas blijft uitstekend snijdbaar, de korst is eetbaar en de smaak is complex sterk, maar zuiver. Het is zonder meer de meest bijzondere kaas die we in huis hebben!

De smaak van rauwmelkse kaas

Door de melk en de wrongel niet te thermiseren of te pasteuriseren, maar  rauw te verwerken, blijft alles onder de temperatuur van de melk uit het uier (38 graden) en blijven de enzymen die van nature aanwezig zijn in de melk behouden. Ze kunnen dan hun belangrijke rol spelen in de rijping. Dat is duidelijk te proeven doordat de smaak van de rauwmelkse kaas lang in de mond blijft hangen na het doorslikken van de kaas.
De textuur van onze natuurkorst kazen is kruimelig. Op de tong valt het in kleine stukjes uiteen, die wat rul aanvoelen. Al die kleine stukjes laten hun smaken en aroma’s los! De witte kristalletjes in de Olde Remeker zijn aminozuren die na lange rijping zijn neergeslagen met calcium. Wees heel alert bij het doorbijten, dan wordt het snel duidelijk dat dit witte spul géén zout is!

Natuurlijk

De natuurlijke werkwijze in de gehele keten geeft de smaak. Het is vooral een kwestie van laten. Wat we laten is kunstmest, bestrijdingsmiddelen, onthoornen, enten, ontwormen, verpompen, antibiotica, rantsoen bewerken, synthetische vitamines, krachtvoer, pasteuriseren, homogeniseren, ontromen, bactofugeren, thermiseren, calciumchloride, salpeterzuur of overmatig synthetisch  geraffineerd zout.
Op deze manier heeft de melk de kans om in de kaas te laten zien hoe lekkere melk echt is. Rauwe melk mag helaas niet verkocht worden in winkels, rauwmelkse kaas wel.

Prijs gewonnen

  • In 2008 heeft de Olde Remeker op de World Cheese Awards in Dublin een prijs gewonnen als de beste Nederlandse kaas.
  • Op het Wereld Jersey Congres, waar Jerseyboeren uit de hele wereld eens in de drie jaar bij elkaar komen, heeft de Olde Remeker ook een prijs gewonnen als “World’s Best Jersey Cheese”. Dit was in 2008 in Engeland op het kanaaleiland Jersey, waar de Jerseykoeien oorspronkelijk ook vandaan komen.
  • Als producenten van de Olde Remeker zijn wij in ‘De Week van de Smaak  2007′ uitgeroepen tot “Held van de smaak”. Dit betekent dat de Olde Remeker toen het smaakvolste ambachtelijke product was dat in Nederland gemaakt wordt.
  • In 2011 hebben  we de Ekoland innovatieprijs gewonnen: we hebben ontdekt dat we onze eigen Ghee konden  smeren op de kaas, zodat de korst meerijpt en gegeten kan worden.
  • Begin 2013 is Remeker Puur (deze kaas noemen we nu Ryp) door Nieuwvers (Foodlog en Urgenda) uitgeroepen als beste belegen kaas van  Nederland.

Kijk voor meer informatie eens op de website: Klik hier om website te bekijken